Cute Running Puppy amstafflife.blogg.se - Utställnings Termer

Utställnings Termer

 
Har fått lite frågor om vad de olika termerna betyder som jag har skrivit när min hund placerat sig i utställningar. Så jag tänkte helt enkelt göra en liten lista här med vad det betyder, för de är ju inte alla som håller koll på det om man inte är utställnings intresserad och jag har fortfarande svårt att hänga med. Men det är bara att fortsätta nöta in allting så ska det väll sitta så småningom ;)
 
Excellent (utmärkt) - Hund som mycket väl motsvarar rasens standard och som presenteras i utmärkt kondition, visar ett harmoniskt välbalanserat temprament, håller utmärkt klass och har en utmärkt helhet. Dess utmärkta kvaliteter i förhållande till rasidealet tillåter att domaren kan bortse från smärre detaljfel. Hunden måste ha tydlig könsprägel.
 
Very good (mycket god) - Hund som väl motsvarar rasens standard, som är välbalanserad och i god kondition. Smärre fel kan tolereras, men inga som negativt påverkar helhetsintrycket. Denna bedömning kan endast ges till hund av mycket god klass. 
 
Good (bra) - Hund som motsvarar rasens standard och vars exteriöra fel är av mindre framträda karaktär.
 
Sufficient (godtagbar) - Hund som motsvarar rasens standard men som inte har rasens alla karaktärsdrag eller har bristande fysisk kondition 
 
Disqualified (diskvalificerad) -  Ska tilldelas hund som : 
- är exteriört otypisk för rasen eller har fel som anges som diskvalificierande i rasens standard. 
- har sådana anatomiska defekter att de väsentligt påverkar hundens hälsa och sundhet med särsklit beakande av rasens ursprung/funktion/användningsområde.
- hanhund som inte har normalt utvecklade och normalt belägna testiklar. 
- i ringen visar aggresivt eller tydligt flyktbeteende, dvs då hund kastar sig paniskt iväg från domaren och det inte finns någon möjlighet att närma sig hunden på naturlig väg. 
 
CK -  Betyder certifikatkvalité. När alla hundar i en klass som fått "ettor" i den individuella kvalitetsbedömningen blivit placerade kan domaren dela ut CK till en eller flera hundar. Det betyder att domaren anser att hunden är av tillräckligt bra kvalité för att den ska kunna få certifikat. Alla som får CK får fortsätta tävla vidare i bästa hane/bästa tik. 
 
HP - Betyder hederspris och delas ut till särskilt lovande hundar i valp-, junior och unghundsklass. Även i veteranklassen kan domaren ge HP till en hund som är välbevarad. HP kan också innebära att domaren för dagen inte tyckte hunden är värd CK.
 
BIR - Står för "bäst i ras". Den fina utmärkelsen tävlar tiken som kommit först i bästa tik och hanen som kommit först i bästa hane om. 
 
BIM - Står för "bäst i motsatt kön" och det blir den hund som inte vinner i tävlan om BIR. 
 
BIG - Är förkortningen för "bästi gruppen". När rasbedömningen är klar tävlar den BIR vinnande hunden vidare i sin rasgrupp. Det finns tio olika rasgrupper som förenklat sett bygger på hundarnas olika användningsområden. 
 
BIS - Best in show är det finaste man kan bli. Det tävlar de olika vinnarna från de tio olika rasgrupperna om att bli. 
 
CERT/certifikat - Alla hundar som tilldelas CK är i princip med och tävlar om det åtråvärda certifikatet eller "certet"  som det ofta kallas. Den bäst placerade hanen och tiken erhåller certifikatet. Men om denna redan är utställningschampion i det land där utställningen hålls får den bäst placerade hund som inte är champion certifikatet. 
 
CACIB - Är ett internationellt certifikat. För att en hund ska bli internationell utställningschampion krävs fem cacib från minst tre olika länder.
 
Reserv-cacib - Får den hund som placeras efter den som vunnit cacib. Här gäller nämligen också att om den vinnande hunden redan är internationell utställningschampion får den hunden som fått reserv-cacib de ordinarie. 
 
Valpklass - Är inte en officiell klass, det vill säga att resultaten inte registreras hos SKK. Klassen är indelad i två åldersgrupper: 4-6 månader samt 6-9 månader. På utställningar som SKK anordnar måste valpen fyllt sex månader för att få delta. Valpklass 4-6 månader finns endast på inofficiella utställningar samt rasklubbars egna utställningar. 
 
Juniorklass - Här deltar hundar som är mellan 9-15 månader.
 
Unghundsklass - Är öppen för hundar mellan 15-24 månader. 
 
Öppenklass - I den öppna klassen måste hunden vara minst 15 månader för att delta. 
 
Championklass - Här visas hundar som redan är uställningschampion i det landet där utställningen hålls. 
 
Veteranklass - Är öppen för hundar som är åtta år eller äldre. 
 
Avelsklass - Öppen för hanhund som tävlar med grupp om fyra avkommor under minst två tikar och för tik som tävlar med grupp om fyra avkommor. Avelshunden resp tiken ska vara anmäld till avlesklass och presenteras tillsammans med gruppen.
 
Uppfödarklass - Öppen för grupp om fyra hundar av samma ras uppfödda av en och samma person. 
 
 
 

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: